Tiffany: "De Maekerij is een creatieve speeltuin voor volwassenen."

Tiffany omschrijft zichzelf als een creatieve duizendpoot. Als psychologe van opleiding, zoekt ze haar ontspanning op in De Maekerij. Zo komt ze zelfs wekelijks langs om deel te nemen aan de Maekersnetwerken, een workshop te volgen of gezellig te komen werken in het café. Sinds kort is ze ook host van het Maekersnetwerk Druk. 
‘Ik denk dat ik ondertussen bijna de full package van De Maekerij ervaren heb!’

Momenteel volgt Tiffany een therapie-opleiding en is ze met 101 dingen tegelijkertijd bezig. Daarom ziet ze creativiteit en het proces daarrond als haar ideale uitlaatklep.
‘Creatief bezig zijn helpt me om de drukte en chaos van de wereld een plek te geven en tot rust te komen.’

 

Creativiteit is heel belangrijk voor jou. Wat doe je allemaal?

Ik zing in een klein ensemble en in een groot koor. Maar ik schilder en teken ook heel veel en ben dus altijd te vinden op de Pen(seel) & Papier-avonden in De Maekerij. Op zo’n avond is er zo veel warmte en ondersteuning te voelen. Iedereen is ook oprecht geïnteresseerd in wat je aan het maken bent. Die fijne sfeer zorgt ervoor dat ik blijf terugkomen.

Waarom kom je naar De Maekerij om die creativiteit te prikkelen?

Ik vind het fijn om alleen aan iets te werken, maar het is ook leuk om dat in gezelschap te kunnen doen. Iedereen is met een eigen projectje bezig, tegelijkertijd is het zeer inspirerend om de verschillende stijlen en fases in creatieve processen van zo dichtbij te kunnen meemaken. Zo zijn er ervaren tekenaars aanwezig, alsook ook beginnelingen. Het is mooi om te zien dat je tekentalent kan ontwikkelen en groeien in zo’n ondersteunende en inspirerende omgeving.

In De Maekerij kent creativiteit ook een heel brede betekenis. Je kan er creatief zijn op sociaal vlak, en ook op culinair vlak komen ze verrassend uit de hoek met hun wisselende menu’s. Dankzij het atelier kan je ook op ontdekking gaan en gebruik maken van de spullen.
Kortom, ik zie De Maekerij als een creatieve speeltuin voor volwassenen, waar je kan thuiskomen tussen fijne mensen én lekker eten en drinken.

Dan zijn er vast en zeker wel mooie herinneringen gekoppeld aan De Maekerij?

Er zijn er zo veel! Een tijdje geleden had ik een drukke periode, waardoor ik een Maekersnetwerk gemist had. Ik merkte dat ik wat kampte met onzekerheid, ook in mijn creaties. Ik zat dus niet zo goed in mijn vel, maar besliste toch om de volgende keer wel aanwezig te zijn. Iedereen was zo blij om mij terug te zien! Toen besefte ik dat het in De Maekerij niet enkel draait om het maken of creatief bezig zijn, het is ook een plek waar je voor een stukje kunt thuiskomen. Dat vond ik zo fijn om te ervaren: de mensen vinden het fijn dat ik hier ben.

Je volgde ook al workshops?

Ik heb ondertussen twee verschillende drukworkshops, lino en cyanotypie, gevolgd. Bij cyanotypie leerde ik een andere manier van drukken. Je laat dan met zonlicht een aantal patronen uitkomen aan de hand van planten of textuur van stoffen. Enorm inspirerend. De workshops zijn ook heel toegankelijk en laagdrempelig.

Voor mij is het telkens een fijne ervaring in De Maekerij, dus wil ik dat ook delen met andere mensen.  Zo merk ik dat ik ook vaak over de workshops praat in mijn vriendenkring. Ik heb een vriendin die heel veel met planten bezig is, dus dan vertel ik dat er zo veel leuke plantenworkshops zijn of een zadenruilcafé.

Je bent nu ook host van het Maekersnetwerk Druk. Hoe is dat tot stand gekomen?

Ik volgde een drukworkshop, want ik wou graag een nieuwe techniek leren die ook verbonden was met tekenen. De vraag werd me gesteld door Lien, omdat ik ondertussen een beetje een vaste waarde geworden was in De Maekerij. Nu ben ik dus host van het Maekersnetwerk Druk en neem ik deel aan die van Pen(seel) en Papier. Dat is wel een andere ervaring, merk ik.

Als deelnemer ben je vooral bezig met de gezelligheid en vragen stellen. Dan ligt de focus eerst op het maken en minder op het sociale luik. Als host kijk je hier op een heel andere manier naar. Je bekijkt het geheel. Zo ondersteun en faciliteer je het sociale gedeelte, waardoor het maken een fijne ervaring wordt voor de deelnemers en je werkt tegelijk ook aan je eigen projecten.

Wat zijn je plannen nog als host?

In eerste instantie het mij eigen maken. Zo wil ik bij de volgende avonden de focus leggen op het welkom laten voelen van alle deelnemers. Je kan hier alles uitproberen en uitzoeken, zelfs als je het nog nooit gedaan hebt. Iedereen kan en mag hier op een veilige manier haar ding doen.

Merci Tiffany, voor dit interview maar ook voor je bruisend engagement!