Hoera! 6 jaar De Maekerij!

De Maekerij bestaat 6 jaar. Dat vierden we met vrijwilligers en personeel.
Benieuwd naar hoe wij onze maekers bedankten voor de afgelopen jaren?
Duik even mee in de speech die Lien schreef.

"We blikken vandaag graag even terug op ons afgelopen levensjaar. We zetten het vorig jaar al zingend en met veel ambiance in.
Ook de weken en maanden nadien werden er nog veel mooie liedjes gezongen in De Maekerij.
Ik noem er enkele op.

Sari startte en nam als teamleider horeca meteen het hele bar- en keukenpersoneel op sleeptouw. Nieuwe routines, hier en daar een hartje in de cappucino’s, vlottere werkwijzen, sfeer en gezelligheid. We mogen eerlijk zijn er is een Sari-effect te voelen in ons eetcafé en dat komt er uiteraard niet alleen door haar mega georganiseerde one note maar ook dankzij de zalige ploeg flexi’s en studenten.
Eén voor één gedreven toffe mensen met een groot hart voor De Maekerij en onze klanten. Telkens weer bereid om nieuwe gerechten te serveren, een tafeltje bij te schuiven, de stock in te duiken, véééééél te poetsen en vooral Leuvenaars gastvrij te ontvangen.
We kunnen niet genoeg benadrukken wat voor zotte toeren hier dagelijks verzet worden door onze bar- en keukenploeg. Vaak bovenop hun gewone werk- of lesdag.
Het café openen, sluiten, drukke middagshiften draaien en allerlei gekke problemen oplossen.
Zoals het slot waarmee onze terrasmeubeltjes vasthangen. Dat slot wilde na een te lange winter niet meer open,  massa’s WD-40 werd ingezet maar na dagen sukkelen probeerde Lomme dan toch eens een andere sleutel. Lente-terras it is.
Danku Lomme, maar ook danku Céline, Clara, Droene, Floor, Hélène, Lena, Linh, Mano, Martine, Quinn, Stien, Veronique, Bieke, Emma en Lotte.
Het is zo zalig om te zien dat jullie er in slagen om een sfeer neer te zetten in het eetcafé waarin jong en oud, rustig en uitbundig, luid en stil zich content voelt.

Onze Raad van Bestuur en Algemene Vergadering zong achter de schermen ook uit volle borst. Er vonden heel wat wissels plaats, er werden nieuwe mensen gezocht en gevonden om de plekjes van onze founding mothers, Eva en Riet, de vroegere directeurs van Femma in te nemen. We zijn blij en dankbaar dat verschillende vrouwen hun schouders mee onder De Maekerij zetten. Merci Ethelka, Ilse, Natasja, Jamila, Lut, Stefanie, Diane, Gina, Lina, Greet, Nathalie en Luna. Ook een grote dankjewel voor de betrokken opvolging vanuit de Femma-directie, Bieke, Nathalie en Griet, merci!

Maar ook vele mooie liedjes op workshop-vlak. Tussen ons vorige verjaardagsfeest en vandaag gingen er zo’n 125 workshops door. Dat is goed voor ongeveer 1300 deelnemers die hier bijna elke avond en zaterdag genieten van een huisgemaakte limonade én een inspirerende workshop.
Dat kan natuurlijk enkel dankzij meer dan 30 creatieve maekers die hun passie met veel plezier komen delen. We zijn mega fier dat we een bezettingsgraad van ruim 80% hebben.
Zoals vele van jullie weten kruipt er veel werk in het organiseren van de workshops en ik word er wel eens zot van.
Gelukkig kreeg ik ’t afgelopen jaar af en toe hulp. Van Mieke, Sari en Maartje natuurlijk, maar ook van Droene. Zij probeerde rust te brengen door allerlei administatie op orde te zetten, in te breken in mijn mailbox en mensen voort te helpen, social media-posts en nieuwsbrieven alvast van mooie afbeeldingen te voorzien én honderden workshops mee te publiceren. Ook Fine nam af en toe onze socials over.
Daarnaast fietste Lore als vrijwilliger rond met flyers en affiches en maakte ze massaal veel facebook-evenementen.
Met het hele team zetten we in december een fantastisch gezellige kerstmarkt op poten. En dankzij de inzet van heel veel Maekerij-fans werd dat een weekend waarop super veel mensen ons aanbod leerden kennen.

En ons aanbod, da’s meer dan workshops alleen.
Dik 11 maekersnetwerken zorgen er voor dat Leuvenaars elkaar in en rond De Maekerij treffen rond een gedeelde creatieve passie.
Online in de bruisende plantengroepen zoals Urban Jungle Leuven en Les jardins de Louvain, waar veel stekjes en tips worden uitgewisseld. Maar ook hier in het café met de Plantenbib, de vrijwilligers die dit dragen, Karen, Arianne, Tinneke, Marijke en Evelyn, wisselen elkaar wekelijks af om onze planten water te geven, de bib netjes te houden, beestjes te bestrijden én ze organiseren ook stekjesruilen en plantencafé’s.

Afgelopen jaar startten ook een aantal nieuwe netwerken op.
We gingen een samenwerking aan met International House Leuven en organiseren nu maandelijks een Creative MeetUp waar het nog vanzelfsprekender is om een zin in het Engels te beginnen en in het Frans te eindigen dan tijdens andere Maekerscafé’s. Een bruisende groep aan expats, internationale studenten, nieuwkomers, locals, … geleid door Andrea, Hansel en Maike.
Daarnaast bedachten Lynn en Debbie dat een maekerscafé overdag heerlijk zou zijn, een rustpunt zomaar in de week. Elke tweede vrijdagochtend van de maand tref je hier dankzij hen creatieve Leuvenaars rond onze grote tafel. Hansel sprong recent mee op de kar en breidt dit initiatief vanaf volgende week ook uit naar de vierde dinsdagochtend van de maand.

Naast deze nieuwe netwerken draaiden ook onze “ouwe trouwe” netwerken op volle toeren.
Steven, Stephanie en Charlie namen de pioniers-fakkel van het spelletjesnetwerk over van Birgit en Céline, zij bliezen de tweemaandelijkse spel-bijeenkomst nieuw leven in. Zeker de moeite om eens aan te sluiten, naast competitiedrang, virtuele kroontjes voor de winnaars en veel plezier kan je er ook nieuwe zelfgemaakte spelen testen én wie weet binnenkort zelfs samen maken.
Bij Pen(seel) & Papier liepen Marieke, Quinn en Maaike voorop. Twee avonden per maand vonden dankzij hun engagement de meest uiteenlopende tekenaars, schilders, handletteraars, digitaal tekenaars en zoveel meer hun weg naar fijne avonden in De Maekerij.
Druk druk druk was het bij het maekerscafé Druk, met Femke, Julie en Tiffany als hosts wordt op de vierde donderdag van de maand het hele café overgenomen. Lino-snedes, etsen in melkkarton, experimenteren met de drukpers en deegrol… de ideeën vliegen hier dan in ’t rond.
Veel rustiger en intiemer gaat het er aan toe tijdens de Bullet Journal avonden, Quinn en Annemie namen de host-rol van Irene over. Met evenveel zorg slagen zij er in om een creatieve avond te creëren waar ’t veilig voelt om je bullet journal open te slaan.
Ook bij het juwelen-netwerk voel je die sfeer van een kleine groep. Samen prutsen, tips rond parel-winkeltjes delen, fimo-vormpjes uitlenen en genieten van een theetje.
Ons Maekerscafé Draad daarentegen barst uit z’n voegen. In samenwerking met Curieus werd er een mandala-kunstwerk gehaakt dat deze zomer boven het winkelwandel-gedeelte van de Mechelsestraat schitterde. Momenteel haakt iedereen druk granny squares om een reuze picknick-deken te maken tegen midden juni. Daar hoor je nog van. Naast haken verwelkomen Janine en Ellen twee maal per maand ook allerlei andere wol-fanaten. Borduren, breien, punchneedle, herstelwerk… hier passeert heel wat de revue. En alsof dat nog niet goed genoeg was vond Mattea Leuven te klein en startte ze in Hasselt een zustergroep ‘Hasselt Handwerkt’, een initiatief dat wij vanop afstand graag volgen.

Je hoort het heel veel mensen werkten het afgelopen jaar mee aan De Maekerij. Een heel belangrijk radartje in dit geheel, Mieke, onze voormalige coördinator, is er vandaag niet bij. Maar ook haar bedanken we vanuit heel ons hart. Mieke heeft De Maekerij gebracht tot waar we vandaag staan en dat is een waanzinnige prestatie. We brachten vele van jullie wensen aan haar over bij haar vertrek. Ze springt vast nog wel eens binnen.  

Vandaag willen we jullie dus bedanken én bestoefen. Dankzij jullie is De Maekerij wat ze is. Een heel grote merci daarvoor."