Ontdek verhalen uit de maekersnetwerken...

Een maekerscafé wat is dat nu eigenlijk? En waarin verschilt het van een workshop?
Ontdek het verhaal van Quinty, Femke en Steven, drie trouwe deelnemers van de maekersnetwerken in dit fijne artikel.

Kunnen jullie kort vertellen wat jullie doen tijdens de netwerkavonden?

Femke: “Bij Druk druk druk werken we met linoleum. We snijden figuren uit een vel linoleum en maken dan met een drukpers een afdruk. Het vraagt wel wat denkwerk om uit te dokteren wat je moet wegsnijden en wat je moet laten staan. Ook als je een druk in meerdere kleuren wil maken, is het belangrijk om goed na te denken wat je eerst doet.”

Quinty: “Tijdens de Bullet Journal-avonden werken we allemaal aan onze eigen agenda. Een Bullet Journal is namelijk een soort journal die je zelf ontwerpt, in plaats van een voorgedrukt exemplaar dus. Je kiest zelf indelingen, kan bepaalde lijsten toevoegen, illustreert met tekeningen… Je maakt er echt je eigen ding van.”

Steven: “Het netwerk Pen(seel) & Papier draait rond tekenen en schilderen, met en op alle mogelijke materialen eigenlijk. Zelf schilder ik meestal, maar iedereen kiest wat hij of zij het liefste doet of waar hij of zij het meeste zin in heeft. Met ons netwerk komen we inmiddels twee avonden per maand samen, op de ene avond werken we los van elkaar aan ons eigen project, op de andere avond wordt er een vrijblijvende opdracht gegeven.“

Hoe zijn jullie bij de Maekersnetwerken terecht gekomen?

Steven: “Ik volgde vroeger samen met een vriendin les aan het SLAC en we waren op zoek naar een alternatief voor die lessen van vroeger. Zij had via via over de avonden in de Maekerij gehoord, en al snel bleek dat het netwerk ons kon bieden wat we zochten. Intussen is zij wel afgehaakt – ze woont ook iets verder, maar ik blijf met heel veel plezier komen.

Femke: Bij mij had één van mijn vriendinnen de uitnodiging voor het netwerk Pen(seel) & Papier op Facebook gezien. We zijn een avondje komen proeven en toen ik zag dat er ook een netwerk rond linodruk bestond, was ik meteen verkocht.”

Quinty: “En ook ik ben op sleeptouw genomen door een vriendin. Zij kende de BuJo-avonden al langer, en omdat ze wist dat ik daar ook mee bezig was, heeft ze me aangemoedigd om ook eens langs te komen. Nu komen we altijd samen naar de netwerkavonden.”

Jullie zijn alle drie creatief. Zijn jullie dat ook in jullie professioneel leven? En hoe zit dat met de andere deelnemers van jullie netwerk? Kan je hen even beschrijven?

Femke: “Ik werk als art director in een reclamebureau, en ben dus ook overdag creatief bezig. Maar dat is absoluut geen vereiste. In ons netwerk zitten bijvoorbeeld ook psychologen en iemand die in een boekenwinkel werkt. Ik heb veel ervaring met lino en werk snel, anderen werken wat langzamer – ieder op zijn eigen tempo dus. We zien ook heel vaak nieuwe gezichten in onze groep, dat zijn meestal mensen die een workshop lino gevolgd hebben in de Maekerij en zo de smaak te pakken gekregen hebben.”

Steven: “Ik studeerde Digital Arts and Entertainment en ontwerp games als bijberoep. Ik werk dus ook wel in een meer creatieve sector, zij het dan digitaal. Bij Pen(seel) & Papier vind je net als bij Femke ook een heel divers publiek. Niet alleen qua opleiding en beroep, maar ook wat leeftijd betreft bijvoorbeeld. We hebben een aantal heel jonge studenten, maar ook een 60-plusser in de groep. Het enige wat mij wel opvalt, is dat er niet zo vaak andere mannen aanwezig zijn op de netwerk-avonden.”

Quinty: “Ik studeer Human Resource Management aan de UCLL, wat op zich niet echt een creatieve richting is, maar maak daarnaast ook mijn eigen stickers, die ik verkoop via Instagram. Ook bij ons werkt zeker niet iedereen in de creatieve sector, maar als ik rond me kijk, zie ik toch wel heel wat creatieve ontwerpen. Maar ook dat is geen must: één van de deelnemers ontwerpt bijvoorbeeld een heel eenvoudige Bullet Journal, zonder veel tekeningen maar met strakke lijnen. Ook als je minder creatief bent of minder van tekenen houdt, kan je zeker ook bij ons netwerk aansluiten.”

Wat betekenen de netwerkavonden voor jullie? Waarom blijven jullie elke maand komen?

Quinty: “Voor mij zijn de BuJo-avonden echt ontspanning. Het voelt als een rustmoment. Je werkt in een open sfeer aan iets wat je leuk vindt, samen met mensen die dezelfde interesse als jij hebben. Soms heb ik geen inspiratie, maar dan praat ik even of kijk ik even rond en snel krijg ik nieuwe ideeën. We zijn intussen wel echt een groep geworden, je ziet banden ontstaan tussen deelnemers en tegelijkertijd blijven nieuwe mensen ook heel erg welkom. Het is echt een avond waar ik naar uitkijk. En er is ook gratis taart, dat is ook echt wel een essentieel onderdeel voor mij.”

Femke: “Ik ben ook fan van de taart! Ik haal altijd heel veel voldoening uit mijn lino-avondjes in de Maekerij. Ik heb sowieso een heel grote liefde voor lino snijden, vroeger volgde ik zelfs les aan de academie. Dit netwerk is eigenlijk een heel toffe en gezellige manier om mijn hobby van vroeger terug te kunnen uitoefenen. Net zoals Quinty geniet ik van de interactie met de andere deelnemers en zorgen ze voor inspiratie op momenten dat ik vast zit. Ik vind het trouwens ook heel fijn dat de Maekerij over goed materiaal beschikt. De lino’s zijn echt een plezier om mee te werken! Vroeger liep ik constant snijwondjes op door slechte mesjes en harde lino, in de Maekerij overkomt me dat echt heel wat minder vaak.”

Steven: “Bij wat Femke zegt over het materiaal kan ik me zeker aansluiten. De eerste keren schrok ik echt hoeveel verschillende materialen van goede kwaliteit we mogen gebruiken. Maar het netwerk zorgt bij mij vooral voor de motivatie om te blijven schilderen. Ik vind het persoonlijk moeilijk om zomaar op m’n eentje te starten met schilderen, terwijl dat wel iets is wat ik al van kleins af aan heel graag doe.
De avonden in de Maekerij trekken je ook soms uit je comfortzone. Op één van mijn eerste deelnames werd er gevraagd of we tassen wilden versieren met porseleinstiften, om die later te verkopen. Ik had dat nog nooit gedaan, maar vond dat het leuk om te doen en ik was ook echt blij met het resultaat. Op een andere avond besloten we op iets grotere canvassen te schilderen, maar dat werd nogal puzzelen om die allemaal een plaatsje op tafel te geven. Toen had ik plots het idee om met twee aan één schilderij te werken en dat vond de rest van de groep meteen een goed plan. Ongepland ontstond er zo een heel leuke wisselwerking tussen de hele groep, en de resultaten waren ook echt mooi. Dat vonden de mensen van de Maekerij zelf blijkbaar ook, want sindsdien hangen onze werken aan de muur – heel leuk om te zien.”

Wil je net als Quinty, Steven en Femke ook op een creatieve manier ontspannen? Neem dan zeker een kijkje naar onze agenda. Je vindt er alle informatie over onze netwerken en workshops.

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Deel