“Planten zorgen voor verbinding tussen mensen.”

Wie De Maekerij binnenstapt, kan er niet naast kijken: hier klopt een groen hart. We merkten het al bij onszelf en bij de deelnemers van de workshops rond planten verzorgen: planten verbinden mensen enorm. De online netwerken Urban Jungle Leuven en Les Jardins de Louvain zijn daar het mooiste bewijs van. Het zette de leden van die groep er dan ook toe aan om een echte Plantenbib op te richten. De geschikte plaats daarvoor? Juist, De Maekerij.

De Plantenbib wordt samengesteld en verzorgd door een groep enthousiaste vrijwilligers. Wie zijn ze en wat drijf hen? We spraken met Karen en Arianne, twee plantenmoeders in hart en nieren.

Karen en Arianne, first things first: hoeveel planten hebben jullie in huis?
Karen:
Ik denk dat ik er toch een 150-tal heb. Ik vind het ook heel moeilijk om planten weg te gooien, ik durf het pas te overwegen als er na drie jaar echt geen leven meer in te krijgen is. Ik neem elke ochtend de tijd om ze allemaal even te checken, en besteed daarnaast ook zoveel mogelijk tijd aan het verzorgen van al die planten.
Arianne: Bij mij zijn het er ongeveer evenveel. Weggooien is ook geen optie en ik blijf ook maar stekjes nemen. Mijn hele huis staat vol met bakjes van de afhaalchinees met kleine plantjes – daar is mijn partner niet altijd even enthousiast over. Als er bloemen of nieuwe blaadjes aan een plant komen, kan ik daar echt heel enthousiast over zijn.

Naast het verzorgen van jullie eigen planten, nemen jullie ook de tijd om je over de Plantenbib in De Maekerij te ontfermen. Kunnen jullie even uitleggen wat de Plantenbib is en hoe die is ontstaan?
Arianne:
De Plantenbib is vergelijkbaar met de ruilkasten die je hier en daar ziet opduiken, maar dan voor planten. Je kan een plantje uit de bib meenemen als je er een ander voor in de plaats zet. Wie niet kan ruilen, betaalt een vrije bijdrage voor het plantje dat hij graag wil meenemen. Het is een leuke, duurzame en goedkope manier om nieuwe planten in huis te halen.
Karen: Op Facebook bestaan de groepen Urban Jungle Leuven en Les Jardins de Louvain al een hele tijd. In die groepen werd er al geruild en kon je advies over planten vragen. Naar aanleiding van De Warmste Week besloten een aantal leden van die Facebook-groepen in 2020 en 2021 de actie Het Warmste Plantje op poten te zetten en samen met De Maekerij planten te verkopen voor het goede doel. Na de tweede editie van Het Warmste Plantje hebben we dan samen met Lien van De Maekerij de Plantenbib opgericht, omdat we merkten dat planten echt voor verbinding tussen mensen zorgen.

Komen jullie enkel voor de Plantenbib in De Maekerij?
Karen:
Naar aanleiding van Het Warmste Plantje heb ik zelf bloempotjes gehaakt. Dat heeft mijn creativiteit wel aangewakkerd en nu volg ik af en toe een workshop in De Maekerij, zoals die rond keramiek. Ik zou ook graag eens naar het Maekerscafé Draad gaan om wat meer te haken.
Arianne: Ik ga geregeld naar de Maekerscafé Pen(seel) en Papier en Druk-Druk-Druk, waar we met lino werken.
Karen: Vroeger dacht ik altijd dat ik iemand moest vinden om me te vergezellen naar een workshop in De Maekerij, maar ik heb intussen al gemerkt dat dat helemaal niet nodig is. Veel mensen komen alleen naar de workshops, er is altijd iemand waar je fijn mee kan babbelen.

De meerwaarde van vrijwilligerswerk

Jullie zorgen als vrijwilligers voor de Plantenbib. Welke taken nemen jullie voor jullie rekening?
Karen:
Eén à twee keer per week gaat één van de vrijwilligers langs om de planten water te geven en te controleren of er geen beestjes of ziektes te zien zijn. We verzorgen de planten die in de bib staan, maar ook de andere planten die in De Maekerij staan. Er is ook een Facebook-groep waar we reclame maken voor de Plantenbib en geregeld ook andere onderwerpen rond planten aan bod laten komen. Daarnaast houden we ook praatcafés waar plantenliefhebbers samen hun hartje kunnen ophalen.
Arianne: We organiseren ook een drietal keer per jaar een stekjesruildag. Vroeger ruilden we daar enkel kamerplanten, maar we merken dat er ook meer en meer interesse is in moestuinplanten, dus hebben we ons aanbod uitgebreid. De stekjesruilen gaan bij goed weer door op straat, voor De Maekerij. Zo bereiken we meer mensen.

Wat heeft jullie ertoe aangezet om als vrijwilliger aan de slag te gaan?
Karen:
Ik ben vier jaar geleden vanuit Nederland naar Leuven verhuisd. De Plantenbib is voor mij een ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen én met planten bezig te zijn.
Arianne: Een paar jaar geleden had ik na een relatiebreuk het gevoel dat ik helemaal opnieuw moest beginnen. Door de stekjesruil en de Plantenbib leerde ik snel veel mensen met dezelfde interesses kennen. Via die weg heb ik zelfs één van mijn beste vriendinnen ontmoet!
Karen: De groep vrijwilligers zijn inderdaad allemaal gelijkgestemden, maar toch is het een heel diverse groep. Iedereen heeft zijn eigen reden om als vrijwilliger te helpen en zijn eigen kennis over het verzorgen van planten.
Arianne: Dat klopt. Ik ben bijvoorbeeld gek op de meer technische kant van planten verzorgen en kan lyrisch vertellen over mijn zelfwaterende potten. Het fijne is dat we van De Maekerij een budget krijgen om de planten te verzorgen en ik ook daar mijn kennis kan gebruiken. Zo installeerde ik onlangs een gloeilamp met een timer, om de stekjes beter te laten groeien.
Karen: Als vrijwilliger word je door De Maekerij wel echt goed gepamperd. Heel fijn om die waardering te voelen!

Deden jullie vroeger ook al vrijwilligerswerk?
Arianne:
Ja, ik bezocht vroeger als Disney-prinses jonge kankerpatiëntjes. Het deed enorm veel deugd om te zien hoe zieke kindjes konden opleven van zo een bezoekje.
Karen: Ik heb altijd al vrijwilligerswerk gedaan. Nu geef ik bijvoorbeeld catechese en zet ik me in als lid van de ouderraad van de school van mijn kinderen. Ik vind het leuk om iets terug te doen voor de gemeenschap, het geeft me veel energie. Ik hoor wel eens van anderen dat ze het te druk hebben om aan vrijwilligerswerk te doen, maar dat vind ik eigenlijk een slecht excuus. Er is altijd iets wat je kan doen, het hoeft ook helemaal niet groot te zijn.
Arianne: Dat is zo. Mensen realiseren zich vaak niet hoeveel je ervoor terugkrijgt. Er zijn zo veel mogelijkheden, je vindt eigenlijk altijd wel iets waar je je zelf goed bij voelt en waarmee je tegelijkertijd ook iets voor andere mensen kan beteken.

Checklist voor de beginnende plantenliefhebber

  1. Bepaal de plaats
    Bekijk je woning en bepaal waar je een plant wil zetten. Is er rechtstreeks zonlicht of is het er eerder wat donker? Is het er warm of voel je wat tocht?
  1. Ontdek je eigen smaak
    Snuister even rond en bepaal welke planten je graag ziet. Wil je bloemen of net een mooi blad? Mag een plant weelderig groeien of verkies je een strakkere vorm?
  1. Ken jezelf
    Ben jij iemand die zijn planten plichtsbewust elke week de juiste hoeveelheid water geeft? Of ben je eerder het nonchalante type dat al eens een gietbeurt durft te vergeten? Wees eerlijk, je toekomstige plant zal je dankbaar zijn.
  1. Koop je plant
    Is het duidelijk welke plant best bij jou en je woning past? Tijd om je plant in huis te halen! Check de Plantenbib of ga naar een speciaalzaak zoals Spore Nursery. Je kan ook planten kopen in tuincentra of supermarkten, maar let dan goed op of er geen beestjes of ziektes op de plant zitten.
  1. Verzorg je plant
    Een plant is echt een meerwaarde voor je huis. Met een minimum aan verzorging voelt een plant zich meestal snel thuis. Ziet hij er na een tijdje toch niet zo gelukkig uit? Vraag dan raad aan de plantenouders van de Facebook-groepen Urban Jungle Leuven of Les Jardins de Louvain. Ze helpen je graag verder!